В українських селищах триває декомунізація. Меджибіж повертає історичне обличчя

На вимогу українського закононодавства відносно декомунізації українських топонімів, свої пропозиції з приводу назви вулиць історичного центру Меджибіжа запропонували місцевим депутатам науковці розташованого в межах селища Державного історико-культурного заповідника.

Про це повідомляє Інформаціне агентство “Поряд з вами” з посиланням на прес-службу ДІКЗ “Межибіж”.

Науковці пропонують перейменування вулиць здійснити з дотриманням принципів історичної обґрунтованості, самобутності, зв’язку з подіями, фактами, об’єктами і особистостями багатогранної локальної історії.

Колективом заповідника було здійснено дослідницьку роботу з вивчення давніх документів, міських планів, переказів старих мешканців, і тепер на карті стародавнього Меджибожа можуть з’явитися вулиці Замкова, Раківська та інші.

Вулиці, історичні назви яких досі невідомі, науковці пропонують перейменувати на честь зруйнованих у радянські часи місцевих церков і костелів, – Успінська, Святотроїцька, а у назвах інших вулиць замість діячів більшовизму вшанувати імена тих видатних осіб, які залишили свій слід в літописі Меджибожа: Богдана Хмельницького, Тадеуша Костюшка, Павла Скоропадського та інших. Додадуть містечку туристичного колориту й такі вулиці як Реміснича, Гончарна, Ковальська.

“Подальший розвиток Меджибожа неможливий без подальшого розвитку туристичної інфраструктури, – говорить директор ДІКЗ “Межибіж” Олег Погорілець. – Найцінніший ресурс, який дістався містечку – це не промисловість, якої тут давно немає, а унікальна історична спадщина: відома фортеця, вчення і місце поховання Ізраеля Баал Шем Това і ще багато яскравих фактів. Наш заповідник вже має досвід ефективного цільового використання цього унікального ресурсу, але тільки у співпраці з територіальною громадою, що не обмежується стінами фортеці, ми разом зможемо дійсно ефективно цю спадщину зберігати, розвивати і представляти людям”.

Зазначається, що повний перелік запропонованих нових назв вулиць науковці винесуть на обговорення територіальної громади.

ІА “Поряд з вами”
Фото: Олекса Ярославцев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*